In een nieuw jasje: van grijsgroen naar zwart — leer & tricot

In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe ik een oud jasje van leer en tricot van grijsgroen naar zwart heb geverfd. Voor het verven heb ik gebruik gemaakt van Angelus leerverf en Creotime textielverf. Veel plezier met lezen! 🤗

Het jasje op de foto’s heb ik zo’n acht jaar geleden gekocht bij Pasveer in Groningen en ik draag hem nog steeds erg graag. De kleur van het leer was nog mooi, maar het tricot gedeelte was helaas verkleurd door het zonlicht. Toch vond ik het zonde om het weg te doen, omdat ik het vrij lastig vind om een leren jasje te vinden die helemaal naar wens is. Meestal zijn ze erg kort en zijn de mouwen niet lang genoeg. Dit jasje vond ik direct perfect zitten. Zonde om weg te doen dus.. Vandaar dat ik op het idee kwam om het jasje te verven. Het jasje is weer als nieuw!

Om te beginnen zie je op de twee onderstaande foto’s hoe het jasje eruitzag van de voor- en achterkant:

Stap 1: Voorbehandeling van het leer

Voordat het leer geverfd kan worden is het verstandig om het materiaal te ontvetten en voor te behandelen, dat doe je met de primer. Ik heb gebruik gemaakt van de primer van het merk Angelus (Link: Angelus Preparer and Deglazer). Hoe dat werkt? Je doet een beetje van het spul op een wattenschijfje en wrijft deze vervolgens over het leer. Het lijkt wel of ik m’n nagellak aan het verwijderen ben! Het is dezelfde geur.. Het leer geeft iets af op het watje en de kleur wordt een beetje dof. Als het leer is behandelt met de primer kan er na een paar minuten geverfd worden.

Stap 2: Stof afplakken

Voordat ik met de kwasten aan de slag ben gegaan heb ik al het tricot afgeplakt om netjes te werken.

Stap 3: Leer verven

Tijd om te verven van het leer! Hiervoor heb ik Angelus leerverf gebruikt in het zwart. De randjes heb ik met een klein penseel geverfd en de grotere oppervlakten met een plat penseel in een groter formaat. De verf is makkelijk aan te brengen en je kan met een relatief kleine hoeveelheid aardig veel stof bewerken.

Rare kwasten 🎨🖌️

Er zaten twee kleine plastic potjes bij de verf die ik heb gebruikt om de verf in te gieten. Zo was het niet nodig om de penseel steeds in de pot te dompelen. Erg handig voor een hampel zoals ik.

Sidenote: Mijn vader noemt me een hampel als ik weer eens onhandig ben geweest.

Nog een rondje

In de gebruiksaanwijzing staat dat je de verf niet al te dik op moet smeren en daar heb ik heel braaf naar geluisterd. Na de eerste laag heb ik het leer nogmaals behandeld met de primer en heb ik de stof een tweede laag verf gegeven.

Stap 6: Stof verven

Toen de leerverf was opgedroogd na een klein uurtje kon de afplaktape van de stof afgehaald worden. Ik heb vervolgens het leer niet afgeplakt met afplaktape, het kan prima zonder.. als je tenminste netjes kan werken. 😉

Voor het verven van de tricot gedeelten heb ik Creotime Textile Color in het zwart gebruikt. Deze verf is moeilijker aan te brengen in vergelijking tot de leerverf. Het is wat dikkere verf en smeert minder goed. Ook moet het tricot wat aangetrokken worden om de verf hier goed in te laten lopen. Om deze verf helemaal dekkend te krijgen heb ik een stuk of vier á vijf lagen moeten verven. Het kan zijn dat je de verf moet verdunnen, maar hier staat niks over op de verpakking en er zat geen gebruiksaanwijzing bij.

Stap 7: Stof fixeren met strijkijzer

Op de verpakking staat dat je de stof moet fixeren met een strijkijzer. Ik heb de stof bedekt met een stukje bakpapier en ben het voorzichtig gaan strijken.

Eindresultaat

Zo.. Dat was even een werkje, maar dan heb je ook wat! 😆

Bedankt voor het lezen en stay tuned voor nieuwe projectjes. 😘

12 mei 2021
Categorie: DIY

1 comment:

Annemieke v Bommel:
Dank voor de tips! Ik ga het ook proberen
Geplaatst om op 23:07

Plaats een comment: